En Güzel Halimiz, Gülümseyen Halimiz
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) & Ortodonti

Ortodonti

 

Ortodonti, çapraşık dişlerin ve doğru konumlanmamış çene kemiklerinin düzeltilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır. Düzeltme işlemi sabit teller, braketler ve hareketli apareyler ile yapılır.

Ortodontik bozuklukların nedenleri:

-         Genetik yatkınlık,

-         Kötü alışkanlıklar (tırnak yeme, kalem ısırma),

-         Yirmi yaş dişlerinin (bk. Yirmi Yaş Dişleri) öndeki dişleri sıkıştırması,

-         Parmak emme,

-         Diş kayıpları,

-         Ağızdan nefes almaya sebep olabilecek solunum yolu rahatsızlıkları,

-         Uzun süre emzik kullanma,

-         Erken kaybedilmiş süt dişleri (bk. Yer Tutucular),

-         Diş eti hastalıkları.

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir; çünkü dişler tüm yaşlarda hareket ettirilebilir. Ancak, ortodontik bozukluk çene kemiklerini de kapsıyorsa yaş önemli bir kriterdir. Çene kemiklerinin pozisyonlarının ortodonti ile düzeltilebilmesi için 10-15 yaş aralığı en uygun dönemdir. Daha ileri yaşlarda ise çene kemiklerinin pozisyonlandırılmasında cerrahi yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Ortodonti öncesinde diş ve diş eti rahatsızlıkları mutlaka tedavi edilmelidir. Ağız hijyeninin (bk. Ağız Hijyeni) yetersiz olduğu durumlarda, ağızda bulunan teller ve braketler sebebiyle gıda birikimi ve plak oluşumu artacağı için tedavi edilmeyen diş ve diş eti rahatsızlıkları şiddetlenir. Ortodontik tedavi başladıktan sonra ise ağız hijyeninin sağlanması ve korunması tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.

Anahtar kelimeler: ortodonti, çapraşık diş, sabit tel, braket, hareketli aparey, yirmi yaş dişleri, yer tutucu, çene kemikleri, ağız hijyeni, parmak emme, genetik