En Güzel Halimiz, Gülümseyen Halimiz
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) & Ortodonti

Çocuk Diş Hekimliği ve Koruyucu Diş Hekimliği Hakkında

 

 

Koruyucu diş hekimliği, ilk dişin çıkmasıyla (6 ay – 1 yaş arası) başlamaktadır. Koruyucu diş hekimliğinin önceliği, çocuğun gelişiminde önemli rol oynayan süt dişlerinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Süt dişleri, ileride sürecek daimi dişlerin yerlerini tutar ve onların düzgün sürmelerine rehberlik eder, çene kemiklerinin gelişimlerini sağlar, aynı zamanda çocuğun sağlıklı beslenmesine de yardımcı olurlar.

Süt dişlerinin sürmesi sonrasında 6 ayda bir düzenli diş hekimi ziyareti oldukça önemlidir. Böylece, çocuğun erken yaşlardan itibaren düzenli ağız hijyeni alışkanlığı kazanması sağlanır ve ileride oluşabilecek sorunlar engellenmiş olur.

Süt dişleri 20 tanedir ve ortalama 3 yaşında tamamı sürmüş olur. Süren ilk daimi dişler çiğneme etkinliğinde oldukça önemli rolleri bulunan birinci büyük azı dişleridir ve ortalama 6 yaşında çıkarlar. Süt dişlerinin en gerisinde konumlanırlar, bu sebeple ebeveynler tarafından takip edilmeli ve yerlerine yeni dişlerin gelmeyeceği bilinmelidir.

Süt dişlerini ve yeni çıkan daimi dişleri korumaya yönelik fissür örtücüler, flor uygulamaları ve yer tutucular gibi işlemler uygulanır.

Anahtar kelimeler: çocuk diş hekimliği, pedodonti, koruyucu diş hekimliği, süt dişler, daimi dişler, çene kemikleri, sağlıklı beslenme, ağız hijyeni, fissür örtücüler, flor uygulamaları, yer tutucu